Global Bankruptcy Report 2016 (Küresel İflas Raporu 2016)
23 Eylül 2016 CumaDun & Bradstreet Worldwide Network (WWN), Dun & Bradstreet ve dünyanın önde gelen ticari bilgi sağlayıcısı firmaların biraraya gelerek oluşturduğu bir ağdır. 2016 Küresel İflas Raporu da Dun & Bradstreet WWN üye firmalarının katkılarıyla hazırlandı.
Küresel ekonomide 2008-09 finansal krizinin ve öncesinde gerçekleşmiş aşırı yatırımın etkilerinin ne yazık ki halen hissedilmekte. Hassas toparlanma sürecinde, para politikasında istenmeyen sonuçların, hükümetleri sancılı büyüme ortamından uzak tutamayan maliye politikası kısıtlamalarının ve küresel büyüme faktörlerinin eksikliği önemli etkenler olarak göze çarpmakta. Ayrıca GSMH büyüme hızının 2016 yılında %2.2 oranında azalacağı tahmin edilirken, buna rağmen, küresel olarak şirket iflasları açısından net bir düşüş eğilimi görülmekte.
2014 ve Temmuz 2016 tarihleri arasında raporda yer alan 32 ülke verilerine bakıldığında, örneklemde bulunan 20 ülke için iflas oranları bir önceki yıla göre gerilemiş, iki ülke için de durağan pozisyona gelmiştir. 10 ülkenin ise iflas oranları artmıştır. Olumlu yönden bakıldığında, dünyanın en büyük ekonomilerinde iflaslar net bir şekilde azalmakta. Bunun en çarpıcı örnekleri ABD ve Japonya. ABD’de çarpıcı olmayan ama tutarlı iç talep, güçlü iş piyasası ve düşük faiz oranları şirketleri desteklerken, Japonya’da düşük enerji maliyetleri, düşük ve azalan kredi maliyetleri ve bankaların kredileri yeniden yapılandırma isteği, şirketlerin iflas oranlarında düşüşe sebep olmakta. Almanya’nın iflas oranı da, yavaş da olsa düşüş eğiliminde. Bu üç büyük ekonomi için geleceğe yönellik beklentiler ise farklılık göstermekte: ABD ve Almanya’nın iflas oranlarında önümüzdeki dönemlerde de düşüş görme beklentisi söz konusuyken, Japonya için görüntü bozulmakta. Bununla beraber Vietnam, Endonezya, Hong Kong gibi Güneydoğu Asya ülkeleri ve Çin’de iflas oranlarındaki artışlar göze çarpmakta.
Raporun tamamını buradan indirebilir ve detayları inceleyebilirsiniz.
Başa Dön